KEHOSI HELLIMINEN – ITSESI RAKASTAMINEN

Posted By on Mar 17, 2015 | 4 comments


Sinussa on aivan uskomaton voima. Uskomaton voima voida hyvin. Vaikuttaa olemiseesi.

Miten omaan olotilaansa voi vaikuttaa kosketuksen ja liikkeen avulla?

Erittäin moneen asiaan voimme vaikuttaa itse. Itse olen ainakin mennyt välillä huonolle tuulelle aika mitättömistä syistä – pohtien voisiko sen kelkan kääntää? Miten omaan olotilaansa voi vaikuttaa kosketuksen ja liikkeen avulla? Miten olla hyvällä tuulella ja loistaa sitä ympärilleen? Miten vaikuttaa omaan hellyydenkaipuuseensa? Miten tuottaa itselleen hyvä olo?

Kokosin mielenkiintoisia harjoitteita ja asioita, joita voi tehdä saadakseen hyvän tai paremman olotilan.

LEMPEÄ KOSKETUS JA ITSENSÄ RAKASTAMINEN 

Aiemmin olin vihainen, kun en ollut saanut rakkautta. Rakkautta, mitä odotin ulkopuolelta saapuvaksi luokseni. Tämä toi minulle tärkeän opin, rakkaus löytyy minusta itsestäni – itsensä rakastamisesta. 

Kokiessa rakkauden kaipuuta, voi tuntua että keho ikäänkuin huutaisi kosketusta. Tähän asiaan voi suhtautua monella tavalla, kuten vastata rakkauden ja hellyyden kaipuuseen kosketuksella. Kuka sinua koskettaa? Voit tehdä tämän itse. Kosketus on luonnollinen asia.

Rauhaa. Miten toimimme tilanteessa, missä lapsi on levoton? Rupeamme usein automaattisesti rauhoittavasti heiluttamaan, hytkyttämään lasta, joko sylissämme tai esimerkiksi sängyssä. Tuo sama, luonnollinen rauhoittava heiluttava liike voi toimia myös aikuisena. Miten päästä tähän liikkeeseen? Voit esimerkiki kuvitella, että sinulla on lapsi sylissä, jota rauhoittelet tai nukutat. Miten kehosi silloin liikkuu? Päästessäsi siihen rytmiin, voit käydä makuulleen jatkaen tuota liikettä. Liike voi lähteä esimerkiksi lantiosta, vatsan alueelta tai polvista. Kokeile onko liike sinulle helpompi tehdä selällään vai kyljellään?  Kehotan  ainakin kokeilemaan liikkeen lähtemistä keskustasta eli lantion seudulta. Kaikki on oikein, mikä vaan sinulle toimii. Voit harjoitella tätä liikettä hyvissä fiiliksissä, niin se on valmiina liikemuistissasi, jos tulee rauhoittumisen tarve.

Rakkautta. Oletko ollut tilanteessa, missä toivoisit kosketusta. Esimerkiksi katsomassa lempiartistiasi, joka alkaa laulamaan rakkauslaulua. Miten helpottaa tätä rakkaudenkaipuuta? Yksi keino on halata itseäsi, laittaa kätesi ympärillesi, kokea sen kosketuksen. Itse taannoin kokeilin tätä – ja se todella toimi. Ja tunsin rakkautta, itseltäni.

Tiedäthän sen herkän hetken elokuvassa, kun mies siirtää naisen hiukset kasvoilta suudellakseen häntä. Kuinka siirrät omat hiuksesi kasvoiltasi – teetkö sen samalla lempeydellä, hellyydellä ja rakkaudella itsellesi, kun toivot toisen tekevän sen sinulle?

Itseni rakastaminen on alkanut näkyä esimerkiksi siinä miten kosketan itseäni.

Tukea. Itseni rakastaminen on alkanut näkyä esimerkiksi siinä miten kosketan itseäni. Huomaan esimerkiksi usein laittavani käteni olalleni toivoessani tukea. Se on alkanut tapahtumaan tiedostamatta, yhtä äkkiä käteni on olallani, kuin tukemassa minua matkallani. Ja kyllä, se toimii.

Hellyyttä. Miltä tuntuu, kun silität tai hierot käsivarttasi tai jalkojasi? Ihan spontaanisti, vaikka bussipysäkillä tai liikuntasalissa. Kehosi tuntee tuon kosketuksen ja jo pieni kosketus voi tuottaa mielihyvää ja rakkaudentunnetta. Hellyyttä mitä juuri sillä hetkellä koet tarvitsevasi.

Turvallisuutta. Surun tai ahdistuksen yllättäessä, miltä tuntuu kun laitat kätesi rinnallesi. Helpottaako se? Aukeaako rintakehäsi? Itse olen huomannut sen toimivan ja olotilan raukeavan. Olen myös todennut, että laittaessa käteni lantion molemmille puolille, minut valtaa valtava turvallisuuden tunne.

Spontaani itsensä koskeminen – sen ei tarvitse olla sen ihmeellisempää. Mikä kosketus tuo sinulle hyvää oloa ja rakkautta? Tarvitseeko siihen toista ihmistä? Kuuntele kehoasi, mikä alue kehostasi janoaa kosketusta?

LIIKKEEN VOIMA JA HYVÄ OLO

Hyvän olon liike. Eräs päivä olin koulussa – silmät hohtaen hyvää fiilistä! Tällöin opettajani kertoi minulle tunteen ankkuroimisesta. Eli tehdään jotain liikettä, kun on tämä superhyvä fiilis – niin keho muistaa sen. Tätä hyvän olon liikettä voi sitten käyttää tarvittaessa kääntämään ei niin hyvän olotilan hyväksi tai mikä parempaa – erinomaiseksi. Keholla on muisti. Hyvä esimerkki kehon muistista on, kun hypit hyppynarulla tai trampoliinilla – alkaako sinua hymyilyttämään?

Käytännössä tämä liike voi olla aika huomaamaton, minulla tämä on rintakehäni pieni ylösnostaminen. Toki isossakin liikkeessä on oma viihdyttävyytensä, ensin ajattelin käsien ylösnostoa, mutta rintakehän nostaminen ajaa saman asian. Ja se on huomaamattomampi tehdä esimerkiksi julkisella paikalla. Mikä on sinun hyvän olon liikkeesi?

Vapautuminen. Jonkin osa kehostasi on jumissa, mikä avuksi? Entä jos keskityt vaikka puoli tuntia paikkaan, mikä ei ole jumissa, kuten sormeesi, varpaaseesi tai kielesi päähän, liikkuttaen sitä hyvin pienesti. Näin keskittyminen poistuu siitä paikasta, mikä kehossasi on jumissa – ja se voi päästä vapautumaan. Minulle tämä taktiikka on toiminut. Se voi olla myös hyvä keino rentoutua ja nukahtaa.

Kevennys ja rentous. Entä se olo, kun suunnittelet jotain sinulle tärkeää ja yhtä äkkiä huomaat olevasi hyvin vakava tai stressaantunut, kuin asia saisi todella suuret mittasuhteet. Jolloin ilo ja keveys suunnittelusta voi kadota. Mikä tähän voisi auttaa? Hyppiminen! Hypi vähän ja vielä vähän lisää.  Keveneekö olosi?

Onko sinulla välillä levoton olo, jolloin menet edestakaisin hirveällä vauhdilla jolloin hengityskin nopeutuu. Keho ylikuormittuu. Hidasta. Tietoisesti kävele hitaammin. Pysähdy. Entä oletko kokeillut keskittyä hengitykseen? Itselläni pysähtyminen, vaikka vaan hetkeksi palauttaa hyvin tähän hetkeen.

Kokeile eri keinoja. Ja muista. Sinä tunnet parhaiten itsesi ja kehosi. Mikä tapa sinulle toimii?

OLEMME KOKONAISUUS

Viedäkseni asian vielä syvemmälle kerron taannoisista oivalluksistani. Yksi päivä koulussa tutkin useamman tunnin ajan sitä kuinka liikkeeseeni vaikuttaa se, että minulla olisi häntä, kyllä – häntä.  Entä, jos minulla olisi pesukarhun, ketun tai kissan häntä? Delfiinin pyrstö? Liikkuessani erilaisten kuvitteellisten häntieni kanssa, tunsin kuinka häntäluuni ympäristö vapautui. Tämä oli niitä hetkiä kun ymmärsin, että voimme todella parantaa itsemme liikkeen avulla.  Voisiko nämä hännänheilutukset vaikuttaa suoraan jopa suolistoon ja vatsan toimintaan?

Lopulta tämä keinuva liike, ajatellen delfiinin pyrstöä vei ajatukseni uimiseen. Mitä uiminen tuottaa keholleni, voisiko se helliä kehoani? Koin tekeväni löytöjä siitä, kuinka me todella olemme kokonaisuus, missä kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Kun kuuntelet itseäsi ja voit hyvin, se hehkuu ulospäin. Kun rakastat itseäsi hehkut sitä rakkautta. Näin myös ympärillä olevasi voivat hyvin tai erinomaisesti seurassasi. Ja ennenkaikkea sinä voit hyvin!

Koska mieli vaikuttaa kehoon ja toisinpäin, tässä vielä yksi harjoitus. Mene peilin eteen. Ja kerro itsellesi kuinka kaunis sinä olet ja että sinä voit hyvin. Erinomaisesti. Sillä Sinä olet. Ja vielä parempaa – tee tämä ilman vaatteita. Uskoen itseesi.

Tässä artikkelissa keskityin tarkoituksella siihen, kuinka voit tuottaa itse itsellesi hyvää oloa kosketuksen ja liikkeen kautta. Toki toisen koskettaminen, halaaminen, rakkaansa rinnalle tai olalle käden laittaminen tuovat myös erittäin hyvää oloa, puolin toisin. Näiden asioiden ei kuitenkaan tarvitse poissulkea toisiaan. On tärkeää, että voit tuottaa itse itsellesi nautintoa ja rakkautta. Helliä itseäsi.

 

 

Rakkaudella,

Petra

4 Comments

 1. Herkkää ja kaunista. Johannan teksti ja näkemykset avaavat oven sisimpään. Kiitos.

  Post a Reply
  • Kiitos paljon kauniista sanoistasi ja kommentistasi Reijo. -Johanna

   Post a Reply
 2. Kiitos kirjoituksestasi. Siitä huokui hyvä ja vilpitön energia. Tekstisi pompsahti eteeni juuri kun tarvitsin muistutuksen itseni rakastamisesta. Kiitos ja oikein hyvää valoisaa vuotta 2016,
  Tiina

  Post a Reply
  • Ihana kuulla ja kiitos samoin sinulle Tiina :)

   Post a Reply

Submit a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *