VAPAAKSI TAVARASTA

Posted By on Tam 30, 2016 | 0 comments


”Tämä on täydellinen pieni naulakko luonamme käyvälle pienelle tytölle”, nainen lähti luoltani hymyillen. Toiselle tarpeeton tavara – voi olla toisen aarre. Onko sinulla sopivasti tavaraa vai onko sitä liikaa? Kuinka päästä eroon ylimääräisestä tavarasta?

Olen keskustellut useamman ihmisen kanssa viime viikkoina tavarasta luopumisesta ja jopa sen haasteesta. Se tuntuu teemalle, mikä on ajankohtainen. Itse olen luopunut paljosta tavarasta ja sitä kautta tutkinut tätä teemaa. Koen kyseessä olevan laajempi asia kuin itse tavarat ja niistä luopuminen. Lähestyn teemaa kuitenkin konkreettisten tekojen ja asioiden kautta.

TAVARASTA LUOPUMISEN HELPPOUS

Tiskattua tai pestyä lattian huomaa muutoksen – kodista tulee raikkaampi. Samankaltainen muutos voi tapahtua vähentäessä tavaramäärää. Monella meistä on tavaraa yli tarpeemme, jopa niin paljon, että se alkaa olla haitaksi asti. Tämän voi huomata esimerkiksi muuttaessa ja käydessään tavaroitaan läpi. Muuttaminen on yksi loistava tilaisuus tehdä inventaario ja saada tilaa uudelle – mikä usein tarkoittaa vanhasta luopumista.

”Mitä, jos vielä tarvitsen tätä?”

Maailmassa on suuret resurssit. Ellet ole tarvinnut käyttämättä ollutta tavaraasi vuosiin, tuskin tarvitset sitä jatkossakaan. Maailma on tavaroita täynnä – luotathan, että saat tarvitsemasi.

Sinulla ollessa vähemmän vaatteita, käytät olemassa olevia vaatteitasi enemmän. Antaessasi pois vaatteita, mitä et käytä, säästät aikaa vaatekaapilla. Oletko kyllästynyt tiskivuoriin? Ollessa vähemmän astioita, tiskiä ei pääse kertymään niin paljoa. Antaessasi omastasi saat myös hyvän mielen ja kaappeihisi tilaa.

 

TAVARAN VÄHENTÄMISEN EDUT

Tavaran vähentämisellä on monia etuja.

Järjestys. Kaappisi pysyvät paremmassa järjestyksessä

Tila. Asuntoosi tulee enemmän tilaa.

Aikaasi säästyy. Löydät etsimäsi nopeammin.

Helppous. Työmääräsi vähenee.

Vähemmän on enemmän. Käytät olemassa olevia tavaroitasi enemmän.

Löytäminen. Voit löytää jotain.

Yksinkertaisuus. Valintojen tekeminen helpottuu.

Hyvinvointi. Hyvinvointisi voi lisääntyä.

Onnistumisen kokemukset ja hyvä mieli. Sinusta on siihen!
Mitä sinä lisäisit tähän listaan?

 

ASKELEET TAVARASTA VAPAUTUMISEEN

Tavaroista vapautuminen on yksinkertaista päästessäsi alkuun. Tärkeää on toiminnan syy – miksi sinä haluaisit luopua tarpeettomasta tavarastasi?

Miksi. Miksi haluat luopua tavarasta ja mikä on tavoitteesi?

Aloita. Aloita tänään tai tällä viikolla. Vältä turhaa asian lykkäämistä.

Ole päättäväinen. Ole päättäväinen. Tavaroiden siirtäminen paikasta toiseeen ei edesauta projektiasi.

Jaa tavarat osiin. Tavaroiden jakaminen osiin; annetaan, myydään ja heitetään pois, helpottaa inventaariotasi.

Pyydä tarvittaessa ystäväsi apua. Kaikkea ei tarvitse tehdä yksin. Vältä kuitenkin vierittämästä vastuutasi toiselle – sinä valitset mitä säilytetään tai ei.

Tunnista tunteet. Säilytätkö tavaran siihen liittyvän muiston vai käyttötarkoituksen vuoksi? Muisto ei varsinaisesti katoa, vaikka annat tavaran pois – mutta siihen liittyvä tunne voi helpottaa.

Kiireettömyys. Varaa tavaroidesi läpikäymiseen enemmän aikaa kuin ajattelet tarvitsevasi, sillä samalla voi olla mukava muistella menneitä.

Keskity ja kevennä. Vähennä häiriötekijät, kuten television samanaikainen katselu. Inventaarion ei tarvitse olla vakavaa, voit laittaa esimerkiksi lempimusiikkiasi soimaan.

Tauota ja kiitä. Pidä taukoja, jotta projekti ei kaadu päällesi. Kiitä itseäsi jokaisesta pienestä teosta kohti tavoitettasi.

Rehellisyys ja itsesi kuuntelu. Ole itsellesi rehellinen. Salli oma tahtisi ja kuuntele sitä, mikä sinusta tuntuu hyvälle.

Vältä jälkipaniikkeja. Säilytä tavarat, millä on sinulle merkitystä. Kaikesta ei tarvitse luopua.

shoes-505471_1920

 

KÄYTÄNTÖ – MIHIN VIEN TAVARANI

Mihin vien tavarani?

Monessa paikassa on kierrätyslaatioita, kuten Fida ja UFF. UFF ottaa vastaan lähinnä vaatteita, kodintekstiilejä ja kenkiä. Fidalle voi viedä myös esineitä ja Fidan toimipisteet ottavat yleensä suoraan myymälään vastaan tuotteita. Voit antaa tavaroitasi myös ystävillesi ja jopa H&M ottaa vastaan käytettyjä vaatteita aika ajoin. Itse olen pitänyt ystävieni kanssa ”vaatteiden vaihto -bileitä”, mihin tuodaan itselleen tarpeettomat vaatteet ja kaikki saavat ottaa mitä haluavat. Toki voit luoda myös ”annetaan -illan” ystävillesi tai pitää kotikirppiksen.

Ja perinteisesti voit varata kirpparipöydän monesta eri paikasta, hinnat vaihtelevat paikoittain. Kesäisin on lisääntyvissä määrin erilaisia luvallisia pihakirppiksiä ja tapahtumia, joissa voit myydä sinulle tarpeettomia tavaroita, suosittu on mm. Siivouspäivä. Erilaiset aluekohtaiset kierrätysryhmät ovat yleistyneet Facebookissa, lisäksi Tori.fi on hyvä kierrätyspaikka netissä. Netin kautta myymisessä on loistavaa myös se, että ihmiset voivat hakea tavarat kotioveltasi.

Kierrättäessä myös luonto kiittää. Kätevää ja helppoa!

Hinnoittelu. Kiinnitä huomiota hinnoitteletko muistosi vai tavarasi todellisen arvon. Kirpputorin kalleimmat tuotteet ovat usein huonompikuntoisia, kertoen jostain muusta kuin itse tavarasta. Voit myös tarkastella oletko valmis käyttämään aikaasi tavaroidesi myymiseen vai haluatko kierrättää antaen tavaroitasi eteenpäin. Kyse on valinnasta – kumpikin toimii.

KUINKA YLLÄPITÄÄ MUUTOSTA

Ostaessasi tai saadessasi jotain uutta, katso samalla jääkö sen myötä jotain käyttämättä. Kannustan ottamaan inventaarion kevyesti osaksi elämääsi.

Tarvitsemme toki välillä uusia tavaroita, niitä voi kysyä esimerkiksi samoilta kierrätyspalstoilta netissä, minkä kautta saat omiasi eteenpäin. Samalla säästät rahaa. Harkitse ennen kuin ostat tai otat vastaan tavaran, tarvitsetko sitä todella. Anna harjoituksen tehdä sinusta mestarin – tässäkin asiassa.

Pidätkö symboliikasta? Kirjoita itsellesi kannustelause tai ota itsestäsi kuva luopuviesi tavaroiden kanssa ennen H-hetkeä. Sen jälkeen voit ottaa kuvan ilman noita tavaroita tai sen kanssa mitä se prosessi toi tullesssaan.

sky-1084433_1920

Tässä oli yksi näkökulma asiasta. Sinun voi olla erilainen. Vapaaksi tavarasta – nauti.

 

Mukavia kierrätyshetkiä,

Petra

Submit a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *